Creëer een winnend team!


Waarom moeilijk doen als het samen kan?

 

Hoe houd je je mensen actief en betrokken? Teamwerk, samenwerken is daarbij essentieel. Het gaat daarbij om het menselijk contact. Het gaat er dus niet om wie in het team zitten, wat voor type mensen ‘rood, groen, blauw, geel’ etc. dat zijn volgens mooie modellen en concepten zoals MBTI, kernkwaliteiten, DISC etc. Maar om hoe de mensen met elkaar omgaan.

Hoe kun je snel zien of mensen ‘goed’ met elkaar omgaan? bijvoorbeeld door te kijken naar:

  • tijdens een overleg: krijgt en neemt iedereen evenveel spreektijd? Is de spreektijd evenredig verdeeld?
  • zijn mensen in staat elkaar goed in te schatten over wat er bij de ander leeft en wordt dat gerespecteerd?

Mensen willen zich namelijk gehoord en gezien voelen. En dat begint bij de leidinggevende, die moet het voordoen. Er is dan ook nog steeds één manier van top-down leidinggeven essentieel: voordoen!

Het gedrag van de direct leidinggevende blijkt overigens van alle omgevingsfactoren namelijk de grootste impact te hebben op sfeer, betrokkenheid en prestaties!

samenwerken

De grote les…

Geef zowel werkgericht als mensgericht leiding! Werkgericht door kristalhelder te zijn in wat je van je mensen verlangt: ben duidelijk in wanneer ze het goed doen. Én toon oprechte waardering wanneer je ziet dat ze het goed doen, geef mensen de wind in de rug als ze goed bezig zijn. Mensgericht door goed naar ze te luisteren (minimaal 10 minuten één-op-één per kwartaal de vraag stellen ‘hoe gaat het’ en dan je mond houden….). Én kijk vooral naar de sterke punten, wat kunnen je mensen al en stimuleer ze daarin.

En in de praktijk?

Uit wereldwijd onderzoek door People Analytics blijkt dat de meeste leidinggevenden een demotiverende impact hebben op hun medewerkers In Nederland geeft zelfs 67%  van de werknemers aan dat hun leidinggevende hen demotiveert…Maar dat geldt natuurlijk niet binnen jouw organisatie 😉

Hoe creëer je dan een winnend team in de praktijk? Volgens managementgoeroe Ben Tiggelaar door allereerst heldere doelen te stellen , ‘ik wil leren om….’of ‘ik wil….ontwikkelen’. Vervolgens daar concrete acties voor in te plannen, bijv. ‘ik stel eerst 3 vragen voor ik ga praten’ (en dan ook echt je mond houden…) En tot slot: meet je voortgang.

Wil jij een winnend team creëren maar ontbreekt het je aan tijd, deskundigheid of handigheid om aan de slag te gaan? Bel of mail ons, we komen graag een cappuccino bij je drinken om te luisteren naar jouw wensen terwijl wij onze mond houden. 

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *