Meesterlijk goed bedoeld


Communiceer met meer impact

Bij de start van de begeleiding van MKB-ondernemers en hun medewerkers vraag ik altijd aan de mensen ‘wat wil jij het liefste en als eerste veranderen, als jij het hier voor het zeggen zou hebben?’ Communicatie is een thema wat dan vaak in de top 3 van gewenste veranderingen terecht komt.

Volgens Remco Claassen, inspirerend spreker en schrijver van het boek ‘Verbaal Meesterschap’ is praten de belangrijkste vorm van interactie tussen mensen. Tijdens vergaderingen, workshops, presentaties, netwerkbijeenkomsten, werkoverleg, functioneringsgesprekken enz. wordt heel wat gepraat. Maar heb je het gevoel dat je daarmee voldoende bereikt?

Je vaardigheden om anderen te kunnen overtuigen blijken hét verschil te maken tussen succes en falen. Hoe kun je ervoor zorgen dat jij beter gezien en gehoord wordt, dat jouw woorden meer impact krijgen?

De eerste stap voor meer impact

Een gouden tip van Remco Claassen: bedenk voordat je met anderen in gesprek gaat wat je precies wilt bereiken. Ofwel: vraag je eens af wat wil je dat mensen na afloop precies gaan doen, gaan laten of nooit meer vergeten? Hoe duidelijker en concreter je dit op je netvlies hebt staan, en vervolgens presenteert aan de mensen om je heen, hoe groter de kans is dat mensen je boodschap oppikken.

In de praktijk blijkt dit overigens niet altijd even gemakkelijk en vanzelfsprekend te zijn; mensen weten vaak heel goed aan te geven wat ze niet (meer) willen. Wat er allemaal mis gaat, wat er schort aan de communicatie en samenwerking, het gedrag van de anderen etc. rolt er snel en als vanzelfsprekend uit. Die verhalen en klachten zijn vaak niet erg inspirerend en hoopgevend. ‘Hoe zou je het dan graag wél zien, hoe ziet voor jou het ideaalplaatje er uit?’ is een vraag die vaak meer tijd kost om te beantwoorden. ‘Poeh, da’s een goeie Cor…’ Je staat versteld wat je bereikt als je de moeite neemt om daar eerst eens over na te denken, voordat je probeert je mensen voor jouw plannen en ambities te winnen.

Natuurlijk zijn er na deze eerste stap nog meer stappen om jouw boodschap met meer impact over te brengen. Maar voor nu laat ik het even bij deze eerste stap. Via dit bericht vraag ik namelijk je aandacht voor een meesterlijk goed bedoeld initiatief waar je zelf ook nog eens beter van wordt.

Wil jij binnenkort een inspirerende workshop van Remco Claassen bijwonen over zijn boek Verbaal Meesterschap, ‘het ultieme handboek voor alle mensen die gehoord willen worden’ én een bijdrage leveren aan het goede doel van KWF via team Jay? Meld je dan hier aan voor een power workshop op 27 mei a.s.

 

Ken je Remco Claassen nog niet?…

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *